Americana Classic Vintage

Igår när Calle och jag promenerade på stan råkade vi hamna över en grymt bra vintagebutik på Gamla Brogatan 23 nära Drottninggatan. Butiken har varit öppen sedan juni och säljer amerikanska retrokläder. Calle hittade direkt en väldigt snygg gammal farmerskjorta från 60-talet, specialdesignad för att se ut som de gjorde på 20-talet. Gå dit och kika! Du kan hitta massvis med flanellskjortor, tjocka ulljackor, bandanas och andra coola vintageprylar till inte allt för dyra priser. http://www.americanaclassicvintage.com/


En flanellskjorta i storlek M för 350 kronor.



Thunderball

Calle och jag kollar på Bondfilmen Thunderball från 1965 med Sean Connery på Tv4Film. Knäpp på och njut!


Model of the 60s | Edie Sedqwick

60-tals modellen Edie Sedqwick var en av Andy Warhols modeller som ofta var tillsammans med honom i hans New York-studio The Factory. Hon blev nära vän med Bob Dylan efter att de bott samtidigt på Chelsea Hotel, senare började även hon ett samarbete med hans manager Albert Grossman. Edie dog 28 år gammal 1971 av en överdos av medicin och alkohol.



Joni Mitchell | Carey

Alltid när jag är ledsen och behöver bli uppryckt lyssnar jag på speciell låt som får mig på underbart humör igen: Joni Mitchell – Carey. Joni Mitchell har en stor plats i mitt hjärta, på många sätt förändrade hon mitt musikliv (hon öppnade upp mitt då känslomässiga ungdomsjag och har sedan dess satt ord på många svåra känslor), och just "Carey" har en speciell inverkan på mig. Jag älskar soundet i låten, de akustiska gitarrerna (Ja, det är faktiskt min favorit Stephen Stills som står för gitarrspelandet) tillsammans med lätta trummor får den att bli medryckande och glädjesprudlande! Låten finns med på det annars utsökta albumet Blue från 1971 där musiker som redan nämnda Stills och James Taylor bland andra medverkade. Joni, som är kanadensiska, var under sin mest intensiva period som artist ute på flertalet resor runt om i Europa och denna låt är inspirerad av just detta hippieliv. "Carey" sägs vara skriven om den lilla staden Matala på Kreta där Joni brukade vara.


"Come on down to the Mermaid Café and I will
Buy you a bottle of wine
And we'll laugh and toast to nothing and smash our empty glasses down
Let's have a round for these freaks and these soldiers
A round for these friends of mine
Let's have another round for the bright red devil
Who keeps me in this tourist town"

Jag ser Carey som en otroligt inspirerande låt med medryckande melodi och en väldigt uppryckande text (Come on, Carey, get out your cane/I'll put on some silver/Oh you're a mean old Daddy, but I like you).


Lyssna på Jonis briljanta låt och njut av den hennes makalösa röst!

För några år sedan upptäckte jag till min förvåning att "Carey" blivit översatt till svenska, av ingen mindre än Ulf Lundell (Ulf Lundell – Glad Igen (Carey)) på hans album "Längre inåt landet" från 1980. Efter det har den svenska versoinen blivit inspelad av bland andra CajsaStina Åkerström (CajsaStina Åkerström – Glad Igen (Carey)) och Lill Lindfors (Lill Lindfors – Glad igen).


Picture by Henry Diltz ©


LP-köp | Gram Parsons

Var ute på LP-jakt häromdagen och letade Gram-plattor, som är otroligt svåra att få tag på, och hittade en Best of med Flying Burrito Brothers-låtar och några duetter med Harris från 1986. Jag kommer att fortsätta leta efter andra skivor med Gram, exempelvis "GP" som jag längtat efter att få ha i min samling!


Invigning av ny musikbutik

Pappa och jag har precis varit på invigningen av Cosmos Musicgroups nya musikaffär på Götgatan 95. Butiken är en ny retrobutik för musiknördar med allt ifrån musikboxar från olika musikgenrer och LP-skivor till posters och T-shirts. Där kan man nog fynda mycket, om inte annat är det en perfekt affär för julklappar! (Ett hett tips till alla nära och kära som inte vet vad de ska köpa till jul...)

image description


image description


Hemmakväll med ny serie | Pan Am

Ikväll blir en lugn kväll för mig ensam hemma med soppa och smågodis. Jag tänkte sätta mig ner och kolla på en ny serie som börjat på TV3: Pan Am (http://www.imdb.com/title/tt1826805/), som kretsar kring flygbolaget Pan America i början på 60-talet, i serien får man följa dess piloter och flygvärdinnor. Jag är otroligt sugen på att gräva ner mig i ännu en serie från min favoritperiod! Ser fram emot senygga kläder, musik och härliga miljöer.





Pictures by The Official Website (http://beta.abc.go.com/shows/pan-am) & TV3

Brunch med utsikt på en av Stockholms snyggaste barer

Brunchar med släkten på Kvarnen, mitt framför oss står Stockholms snyggaste bar från 1908!


Nostalgifilm | Roman Holiday (En prinsessa på vift) 1953

En av 50-talets största filmsuccéer och en av mina favoritfilmer (http://www.imdb.com/title/tt0046250/). Inspelad i Rom med det nya stjärnskottet Audrey Hepburn (som fick en Oscar för instatsen) och veteranen Gregory Peck. Filmen handlar om prinsessan Ann från ett ospecifierat land på publicitetsresa via flera huvudstäder runt om i Europa. I Rom gör hon uppror och rymmer en natt från sitt rum för att på egen hand upptäcka livet i Rom. I staden möter hon den amerikanska journalisten Joe Bradley som upptäcker att hon är den kända prinsessan och planerar att utnyttja situation för ett bra nyhetsscoop. I en scen klipper prinsessan av sig håret och den korta frisyren Audrey har i resten av filmen blev otroligt populär efter filmreleasen.





Twitter

Ni vet väl om att jag finns på Twitter också?  @AdayinlifeMoa (http://twitter.com/#!/AdayinlifeMoa)



Femte dagen av sjukdom | Uttråkad

Jag är fortfarande sjuk och jag vet inte vart jag ska ta vägen. Min huvudvärk nådde något slags klimax igår när jag hela kvällen var tvungen att ligga ner på grund av extrem migränliknande värk. Idag när jag vaknade var jag så rastlös att jag inte visste vad jag skulle ta mig till. Jag fick något slags ryck och ändrade om på mina väggar hemma och satte upp en gammal affisch som jag fått av pappa. Det är en gammal bild från Paris med ett par som åker vespa.




Sjukling | Ny läsning

Nu har jag varit hemma sjuk i tre dagar! Det är nog bland det värsta jag vet, jag har i princip bara sovit, ätit, sovit och ätit. Försöker muntra upp mig med musik och nu har jag tagit en Ipren så jag tänkte försöka börja läsa min nya bok: Patti Smiths biografi "Just kids". Jag var nyligen och såg Patti Smiths gamla pojkvän Robert Mapplethorpes utställning på Fotografiska, dock utan att bli imponerad.


Mode | Mad men 60-tal

Jag är nog inte ensam om att älska TV-serien Mad Men som visas på kanal 9 och Canal+. Man blir lycklig bara av att titta på alla underbara outfits från 60-talet. Här är bara några få exempel på härliga retro-utstyrslar:

Photos by Carin Baer & Michael Yarish

Gram Parsons | Influerade country-rock

Gram Parsons är ett ganska okänt namn för många men han var under sin levnadstid en stor inspirationskälla för många och han har influerat både country- och rockmusiken. Han blev 1967 ny medlem i The Byrds som gitarrist och sångare efter att både David Crosby och Michael Clark slutat i bandet. Gram hade stor inverkan på hur plattan The Byrds – Sweetheart Of The Rodeo (känd som ett av de första riktiga rock/country-albumen) kom att låta. Från början var det tänk att Gram skulle sjunga lead genom hela albumet, men eftersom han fortfarande var kontraktskyldig till sitt tidigare skivbolag LHI (Lee Hazlewoods skivbolag) ändrades detta till det slutliga albumet.

Gram var bara kvar i The Byrds i några månader, 1968 lämnade han bandet för att tillsammans med Byrds-basisten Chris Hillman bilda en dou: Flying Burrito Brothers. Burritos debutalbum sålde bara i några tusen exemplar men vid den här tiden hade duon anslutit sig till en musikelit tillsammans med bland andra Rolling Stones. Gram och Keith Richards möttes över musiken och inledde en väldigt stark och broderlig relation. Tyvärr levde båda liv fyllda av droger och vid 1969 hade det gått så långt att Gram var gravt drogberoende.

"As a songwriter, Gram worked very much like I do, which is to knock out a couple of chords, start to spiel and see how far it can go, rather than sitting around with a piece of paper and a pen, trying to make things fit neatly together. But he would also work very hard — harder than I ever did — on honing it down." - Keith Richards

Burritos släppte ännu ett till album men till releasen hade Gram redan lämnat duon. Han fortsatte förbindelsen med Rolling Stones och turnerade även med dem i England 1971. Gram spenderade även sommaren i Frankrike tillsammans med bandet under inspelningarna av det berömda albumet "Exile on the Main Street". Under denna tid arbetade Gram och Keith och utbytte idéer med varandra, det sägs även att de i hemlighet planerade att bilda en duo tillsammans. (Enligt Keith själv blev Mick Jagger extremt svartsjuk på Gram och ville aldrig riktigt släppa in honom i umgängeskretsen).

Gram började arbeta med ett soloalbum Gram Parsons – GP 1971 och i samma veva träffade han Emmylou Harris och hon blev en medlem av Grams band Fallen Angels.
Trots turnerande fortsatte Gram att missbruka både droger och alkohol. Gram dog av överdos av morfin och tequila den 19 september 1972.
The Rolling Stone Magazine rankade Gram nummer 87 på lista  "100 Greatest Artists of All Time".


© Warner Bros. Records


Keith och Gram sommaren 1971, Villa Nellcôte © Michael Cooper

"Like I know the blues, Gram Parsons knew country music — every nuance, every great country song that was ever written. And he could express it all — the music from Nashville and Bakersfield, California, the stuff from Texas — in his singing and songwriting. But he also had intelligence and honesty. That's the kind of guy I like to hang with." - Keith Richards

Favoritlåt | Wonderful World

Sam Cooke skrev många underbara låtar, exempelvis "You Send Me", som jag nämnde i förra inlägget, "Twistin' The Night Away" och en av mina absoluta favoritlåtar: Sam Cooke – Wonderful World Denna låt skrevs dock inte av Cooke ensam utan med hjälp av det kända producent- och låtskrivarteamet Lou Adler and Herb Alpert (de skrev även låten "Only Sixteen" till Cooke). Låten spelades in 1959, i äkta Brill Building-stuk, med en blandning av R&B, pop, blues och jazz.

Jag älskar låten och har sjungit med i den sedan jag var liten unge. Jag tycker att textrader som "Now I don't claim to be an 'A'-student/But I'm trying to be/So maybe by being an 'A'-student baby/I can win your love for me" är helt lysande banalt kärleksfulla, man kan inte annat än digga dem!

En spännande cover på låten gjorde Art Garfunkel med hjälp av James Taylor på albumet Watermark. De saktade ner tempot och använde sig av olika harmonier för att skapa en lugnare version. Art Garfunkel – (WHAT A) WONDERFUL WORLD


Sam Cooke
Sam Cooke Pictures

Härliga söndag | Promenad på stan

Idag har jag och Calle promenerat till stan i den härliga höstsolen och fotat med min Ricoh. Jag älskar den! Är redan sugen på att köpa ett till objektiv och fota ännu mer.

 

 

 


Ett LP-måste | Aretha Now

En av de bästa LP-skivor i min samling är absolut "Aretha now" (http://www.amazon.com/Aretha-Now-Franklin/dp/B00000331L), Aretha Franklins andra platta som soulsångerska (innan hennes pop/soulkarriär sjöng Aretha väldigt mycket gospel och gav ut flera plattor i den genren) från 1968. För mig finns det inte ett svagt spår, alla med den fantastiskt souliga rytmen som smittar av sig och självklart är hon helt enastående sångmässigt. På albumet finns flera av hennes största hits: "Think"; "I say a little prayer" och hennes underbara version av Sam Cookes låt "You send me". Albumet är glädjespridande och får en alltid på väldigt bra humör. Aretha är en av världens bästa sångerskor, det kan ingen förneka.


Lördagsfeeling | Krama dig

Kommer på mig själv med att stå och smådansa vid den kalla busshållplatsen när Björn Skifs underbara discolåt "Krama dig" från 1975 kom i lurarna! Lördagsfeeligen är on!

 

 


Paul i Globen

Ni glömmer väl inte att biljetterna till Paul McCartneys konsert i Globen 10/12 släpps idag klockan 9.00?! http://www.ticknet.se


Ny bokläsning | Fragments

Min kära vet vad jag gillar! Detta var vad jag fick i ettårs-present. Den senaste i raden utgivna böcker om Marilyn Monroe. Som retrogalen älskar jag självklart också Marilyn som är så lätt att älska att hela världen gör det. Efter ett långvarigt intresse sedan barnsbenen läste jag Oates fiktiva roman "Blonde" som handlar om Monroes liv som utsatt sexobjekt. Boken är en av de bästa jag läst och den gav mig en helt annan bild av Monroe. I "Fragments" visas utdrag ur anteckningsböcker som tillhörde Monroe med dikter, tankar och annat tillsammans med text och bilder om hennes liv. Jag ska börja bläddra direkt och bli mer fascinerad av denna omtalade kvinna.

 


The Band | Fotofynd

Hemma hos pappa hittade vi en cool gammal bild på The Band tagen i Stockholm 1971 i samband med en konsert de gjorde här.

 


Torssagsmys hos världens bästa pappa

Middag hemma hos pappa! (som bara bor två minuter ifrån mig) Vi har ätit kött och fruktsallad och pratat om livet och såklart favoritämnet: musik. Mest lyssnad ikväll blev Kate Bush!

 


Frutid & skvaller

Frutid, myskläder, tv-tid, skitsnack, minnen och kärlek!

 


Modern musik | Varför Veronica Maggio?

 

Jag har verkligen svårt för artister som inte gör någonting annat än bara är artister, om artisten i fråga inte har en egen utpräglad stil, röst eller artisteri. Med dessa menar jag artister som inte skriver mycket av sin egen musik och/eller inte producerar den. Ett bra exempel på det jag menar är artisten Veronica Maggio. Vad gör hon egentligen? Hon ser trevlig ut och verkar vara en jordnära människa, men vad gör henne speciell? Hon har ingen framträdande röst, hennes texter är intetsägande och rentav tråkiga, hon gör inga speciella framträdanden och står inte för någonting speciellt men ändå ligger hon etta på massvis av listor. Hennes förra album "Vinnaren är...", producerad av henns dåvarande pojkvän Oskar Linnros har en helt annan klass än hennes senaste "Satan i gatan" där hon samarbetar med bland andra Markus Krunegård och Christian Waltz som har producerat hela albumet.

Jämför Veronica Maggio med till exempel den otroligt karismatiska sångerskan Amanda Jenssen (gammal Idol-deltagare) som skriver allt hon gör själv och detta med en otroligt musikalisk känsla. Jag tycker även att Amanda har en fantastisk röst. Varför är Veronica så hyllad när andra artister gör det tusen gånger bättre än henne? Snälla, förklara för mig någon!

Jämför själva...

 





Ett år | 9 oktober

Ett år med världens bästa.

Lördagsdans | Fasching

Min bror spelade på Fasching igår så efter spelningen stannade vi kvar en stund och lyssnade på den underbara soulmusiken som spelas där på lördagar, nämligen Faschings Soulklubb! Om ni vill lyssna på Motownsoul och gammal rythm and blues-musik så kan rekommendera klubben varmt! Det spelades allt från Gloria Jones - Tainted love till Arthur Conley - Sweet Soul Music. 

 

Jag och Mia med varsitt glas Cava

 

 


Summer of Love 1967


Images by Robert Altman ©

Ricoh

Var ute och strövade omkring på stan idag med min käre far. Av en slump hamnade vi på Gamla stans Stadsmission! Där fyndade vi en gammal analog kamera för 200 kronor, en Ricoh Singlex TLS som introducerades första gånger 1967 (Summer of love). Det känns otroligt kul, då jag letat och letat och budat och budat på gamla analoga kameror i vad som känns som en evighet. Jag köpte en svartvit film direkt och nu är det bara att börja plåta!


‎60-talets musor | Suze Rotolo

Suze Rotolo (som var född halvitalienska) var Bob Dylans flickvän under tre års tid och syns även på omslaget av Dylans andra skiva "The Freehweelin' från 1963. De träffades på en folkkonsert i Riverside Church i New York genom Suzes syster, som då jobbade som assistent åt folksångaren Alan Lomax, Dylan har sagt att han då inte kunde släppa ögonen från henne. Efter det blev de ett par och flyttade snart in tillsammans i en trång lägenhet i mitten av New York. Det var genom Suze som Dylan kom i kontakt med den politiska världen, hon arbetade nämligen för The Congress of Racial Equality/CORE (Kongressen för likabehandling) som var en organisation som hade en central roll för afroamerikaner gällande medborgarrättsrörelsen. I och med att Dylan började träffa Suze förändrades hans låtskrivande, han började skriva fler och fler politiskt inriktade låtar och man kan säga att tack vare Suze är Bob Dylan den han är idag. Suze ska ha dementerat pratet om att hon ska ha varit skälet till Bob Dylans svindlande karriär och istället beskrivit deras förhållande som givande för båda parter.
Suze var endast 17 år när de träffades ("I once loved a woman, a child I'm told") och detta gjorde att Suzes föräldrar tog ställning emot Dylan och under sommaren 1962 övertalade familjen Suze att åka till Italien i ett halvår med sin mamma för att studera. Dylan blev kvar i New York, hjärtekrossad. Denna sommar skrev Dylan några av sina mest kända låtar någonsin: "Don't Think Twice, It's All Right", "Boots of Spanish Leather" och "Tomorrow Is a Long Time". "Don't think twice, it's all right" är min absoluta favoritlåt gjord av Dylan och jag har alltid varit förundrad över hur kallt den texten är skriven:

"I’m walkin’ down that long, lonesome road, babe
Where I’m bound, I can’t tell
But goodbye’s too good a word, gal
So I’ll just say fare thee well
I ain’t sayin’ you treated me unkind
You could have done better but I don’t mind
You just kinda wasted my precious time
But don’t think twice, it’s all right"

Ett halvår senare kom Suze tillbaka och då fortsatte deras förhållande fram till 1964 då det dessvärre började gå utför. Det tog slut mellan dem på riktigt när ryktena om att Joan Baez och Bob Dylans musikaliska förhållande inte längre bara var professionellt.

Suze memoarer kom ut 2009 och heter "A Freewheelin' Time: A Memoir of Greenwich Village in the Sixties". Suze Rotolo avled i mars 2011 av en längre sjukdom av lungcancer.

LP:n "The Freeweelin'", 1963

Image by Sony Music Entertainment

Image by Michael Ochs Archives

Bob Dylan skrev "Ballad in Plain D" efter uppbrottet med Suze.

Ett LP-måste | Stephen Stills

Som det troligen har framkommit väldigt väl anser jag att Crosby, Stills, Nash & Young är ett av pophistoriens mest lysande och musikaliska band. Stephens Stills debutalbum med samma namn (http://www.amazon.com/Stephen-Stills/dp/B000002J6H/ref=sr_1_3?ie=UTF8&qid=1317811792&sr=8-3) är en LP alla som älskar musik borde äga. Inte främst för att flertalet fantastiska artister medverkar utan även för dess grymt påfallande musikaliska känsla. Enligt mig är detta album fyllt med endast bra låtar. Allt från Stills mest framgångsrika hit "Love the one you're with " till den lugna balladen som han skrev som svar på Neil Youngs låt "Helpless""We are not helpless". Albumet är även det enda album som två av världens genom tiderna bästa gitarrister, Eric Clapton och Jimi Hendrix, medverkar samtidigt på. 





Dagens låt



Jag och Calle städade som galningar i lägenheten i helgen, samtidigt vi lyssnade på en ny favoritlåt! Den är skriven av den fenomenala 60-talssångerskan Jackie DeShannon till hennes soloalbum New Arrangement 1974. Låten gjordes dock känd av denna 80-talsbrud Kim Carnes 1981.

49 500 kronor

I lördags gick jag förbi utställningen av Henry Diltz bilder här i Stockholm. De var verkligen bra som jag hade föreställt mig! Jag ville ha 90 % av bilderna i min lägenhet direkt, dessvärre var prisklasserna extrema. Bara hans bok "California dreaming" kostade 3000 kronor. När jag och Calle stod där och drömde oss bort till en dag vi kanske har råd att pryda vår lägenhet med på sin höjd en bild glider det in ett hyfsat karaktärslöst par som direkt gick fram till utställningens absolut snyggaste bild (Bob Dylan röker en cigarett i en immig bil med flockandes fans utanför bilen) för 49 500 kronor. Hjälp, tänkte vi, och försvann där ifrån lite skamsna!


De tre musketörerna

Kvällen har spenderats med att gå på bio. Det är verkligen ett otroligt mysigt sätt att avsluta veckan på! Dessvärre valde vi helt fel film: "De tre musketörerna". Hela filmen var ett skämt, dialogerna var löjligt banala och förutsägbara och scenerna inte alls speciellt underhållande. När vi kom hem började jag istället undersöka hurvida filmen från 1974 hade varit roligare att se och ja, det verkar så! Har man ibland inte lust att se en svartvit film nästan helt utan bra specialeffekter istället för den galna teknologi som finns idag? Jag tänker denna vecka gå och hyra originalet!





Orangeriet

Jag var med bland andra min kära pappa och pojkvän på Orangeriet igår! Den person som valde musiken spelade en väldigt rolig blandning av 60-talsrock och 80-talsdängor. Den sista låten som spelades var en cover på "Always on my mind", låten som Elvis Presley gjorde känd. Jag gillade versionen och letade efter den hela morgonen, det visade sig att det var countrysångaren John Wesley Ryles (http://en.wikipedia.org/wiki/John_Wesley_Ryles) som gjort den. Ingenting slår självklart Elvis version, men det är alltid roligt att jämföra. Lyssna på båda och jämför själv!


Pappa & Calle på Orangeriet




Suite: Judy Blue Eyes

De flesta kärlekssånger är skrivna till en speciell person, vanligtvis någon låtskrivaren har kär. För mig kan en låt få en helt ny innebörd om man får reda på att låten är skriven till en person man känner till. Till exempel är "Suite: Judy Blue Eyes" från Crosby, Stills & Nash första skiva skriven till sångerskan Judy Collins (känd för sina klarblåa ögon) som Stephen Stills hade ett av-och-på-förhållande med 1967-1969. Judy Collins är en singer-songwriter som blev känd bland annat för en cover på Joni Mitchells "Both sides now".


Crosby, Stills & Nash framför låten på Woodstock tillsammans med Neil Young



Judy Collins & Stephen Stills Image by © Robert Altman

Marianne Faithful


Marianne Faithful 1967 Image by © Bettmann

RSS 2.0