Janis Joplin two months before her death | August 1970


Låtarna som förändrade musiken | Länk

Gå in här för att se det nya avsnittet av "Låtarna som förändrade musiken" med duktiga Josephine Forsman.


LIFE Magazine 1971 | Celebrities with parents

Runt 1970 var artister som Dasvid Crosby, Eric Clapton och Donovan väldigt kända runt om i hela världen. LIFE Magazine gjorde då ett roligt reportage där de följde med artisterna hem och intervjuade samt fotograferade dem tillsammans med deras föräldrar. Gå in här för att läsa och framförallt titta på de fantastiskt roliga bilderna


David Crosby med pappa


Eric Clapton med mamma


Joe Cocker med mamma

© Time Life Pictures/Getty Images


From now on | Från och med du

Den briljanta sångaren Magnus Carlsson (tidigare medlem i bandet Weeping Willows) har översatt år 2010:s kanske mest spelade låt, Oskar Linnros "Från och med Du" till engelska och spelat in den tillsammans med sitt jazz/souliga band The Moon Ray Quintet. Jag älskar denna version, Oskars arrangemang är härligt svängigt och det är skönt att få höra en inspelning av låten som inte låter studio utan mer som en liveinspelning. Vilken version är bäst?

The Beatles 1964 | First US perfomance

Den 7:e februari 1964, för 48 år sedan, The Beatles landar på New Yorks flygplats JFK för att framträda i USA för första gången.

 


John Holm 1975 | "Maria, det finns så mången roll i vår teater, det finns så många tricks du inte kan"

John Holm i SVT 1975, framför sin låt "Maria, många mil och år från här" en av mina favoriter bland svenska artister med den fantastiska låten om Maria, jag har sedan barnsben försökt klura ut budskapet utan att ha lyckats.

 


Låtarna som förändrade musiken | SVT musiksatsar

Ikväll får ni inte missa SVT:s nya musikserie "Låtarna som förändrade musiken" med den duktiga Sahara Hotnights-trummisen Josephine Forsman som programledare. I programmet kommer vi få följa med på en musikhistorisk resa tillsammans med Josephine till åtta städer i två kontinenter för att ta reda på vilka artister och låtar som har förändrat och utvecklat musiken. I första avsnittet är vi i New York och träffar bland andra Gloria Gayner och Tommy Ramone från The Ramones. Härligt att SVT satsar på musik och framförallt musikhistoria som är så otroligt intressant och spännande! Titta ikväll klockan 20.00 i SVT2! 

 


Buffy Sainte-Marie | Until It's Time For You To Go

Idag har jag lyssnat på den fantastiska sångerska Buffy Sainte-Marie. Född 1941 i Kanada med indianskt ursprung har hon under sin karriär kämpat för den amerikanska ursprungsbefolkningen. Hon debuterade som 23-åring med albumet "It's My Way" där låten "Universal Soldier", en otroligt stark protestlåt om det enskilda ansvaret i krig, fanns med. Låten blev från början ingen stor succé utan fick ett otroligt uppsving när den engelske sångaren Donovan gjorde en cover på låten samma år. Året efter kom Buffys andra platta "Many a Mile", även här återfinns en låt som blivit mer känd genom att den spelats in av andra artister, "Until It's Time For You To Go". "Until It's Time For You To Go" spelades in 1965 av gruppen The Four Pennies, 1970 av Neil DIamond och sju år efter att den släppts av The King, Elvis Presley, detta är nog låtens mest kända version. Personligen tycker jag att Buffys egna version av denna kärlekstragiska låt är den bästa, hon sjunger med ömhet och känsla och texten berör mig rakt in i hjärtat. Buffy har själv berättat att låten handlar om en man och en kvinna som älskar varandra men inte kan vara med varandra eftersom de är från två olika världar (Don't ask why/Don't ask how/Don't ask forever/Love me now).

Kissen on Bottom | Paul McCartney for Valentine

Om mina nära och kära inte vet vad de ska köpa till mig i Alla hjärtans dag-present så har jag ett hett tips! Paul McCartney släpper skivan "Kisses on The bottom" den 7 februari där han tolkat gamla klassiker som han växte upp med och har inspirerats av genom åren plus två helt nygjorda låtar. Till exempel finner man spår som "I'm Gonna Sit Right Down and Write Myself a Letter" och "Bye Bye Blackbird". På plattan medverkar artisterna Stevie Wonder och Eric Clapton.


New artist | Michael Kiwanuka

Lyckades hitta en artist som jag fastnade för idag, Michael Kiwanuka, som låter som en blandning av Bill Withers och Marvin Gaye med ett soul- och funkarrangemang som liknar George Benson. Han har tidigare arbetat som studiogitarrist. Albumet "Home again" släpps  i mars men redan nu kan man lyssna på tre låtar från albumet på Spotify (Michael Kiwanuka – Home Again).


George Harrison | Living in the material world

Jag har legat hemma sjuk i flera dagar men idag kunde jag äntligen titta på mitt senaste inköp, filmen om George Harrison: "George Harrison: Living in the material world", producerad av Martin Scorsese. Filmen är 3,5 timmar lång och består av intervjuer med människor involverade i Geroges liv (Paul McCartney, Eric Clapton, Olivia Harrison, George Martin för att nämna några) samt gamla intervjuer med George själv och annat film- och fotomaterial. Jag har sedan jag var liten älskat musikdokumentärer och genom denna förstår man vilken egendomlig själ George Harrison var. Han hamnade i bakgrunden i Beatles med var ändå den i bandet som utvecklades mest som person, han fann den andliga vägen som också därefter ledde honom igenom hela hans liv. Filmen inkluderar allt från hans tidiga liv i Liverpool och Beatlemanian till hans solokarriär och andra spännande samarbeten. Jag njöt av varenda sekund och tänker definitivt skaffa mig hans första soloalbum från 1970 "All things must pass" där han arbetade med en intressant musikkår (bland andra Bob Dylan, Billy Preston och Bobby Keys)!

 

First Aid Kit | Swedish folkgroup mixing retrostiles

Är det någon som har missat den fantastiska nya svenska folkgruppen Firs Aid Kit och deras senaste skivsläpp "The Lion's Roar"? De unga systrarna Söderberg blandar stämsång med ett akustiskt retrosound i låtar som får en osökt att tänka på både Gram Parsons och Crosby, Stills & Nash (Med textrader som: I’ll be your Emmylou and I’ll be your June/And you’ll be my Gram and my Johnny too från nya singeln "Emmylou" är jag redan kär innan jag ens lyssnat igenom hela den nya plattan). Även fast First Aid Kit inte gör någonting helt nytt utan blandar flera stilar och arrangemang vi hört förut är jag glad över att de vågar göra en modern tolkning av den säregna musiken som jag älskar från slutet av 60- och början av 70-talet gjord av artister som exempelvis de redan nämnda men även Joni Mitchell, Carole King, Neil Young med flera.

Lyssna och njut av resan tillbaka i tiden cirka 40 år!
 


RSS 2.0