You're so vain | Carly Simon 1972

När Carly Simon släppte den vassa Carly Simon – You're So Vain (låten innehåller elaka textrader som You're so vain/You probably think this song is about you) i december 1972 började det spekuleras hej vilt kring vem texten egentligen handlar om trots att Simon från början hävdat att den handlar om män i allmänhet. Medier skrev öppet förslag på olika män som skulle kunna vara den man som porträtteras i "You're so vain". Många trodde att det handlade om Mick Jagger, som även sjunger bakgrundssång på låten, men detta dementerade Carly tidigt. Andra kända män som det spekulerats kring är bland andra Warren Beatty, David Bowie, Cat Stevens och David Geffen (Chef på Carlys gamla skivbolag Elektra. Hatet mot Geffen skulle då ha sin grund i att han inte gav Simon lika mycket uppmärksamhet som Joni Mitchell på samma skivbolag). Carly Simon har flera gånger vägrat prata om låten och vill helst att det ska förbli en hemlighet vem det egentligen är som avbildas.

Låten har gjorts i flera coverversioner av bland andra Liza Minelli, Foo Fighters och den har även blivit samplad på Janet Jacksons låt "Son of a Gun (I Betcha Think This Song Is About You)".


Emmylou & Gram


Gram Parsons gick tragiskt bort 1973 av en överdos av droger och alkohol. Gram Parsons och Emmylou Harris hade fått en nära relation i och med turnerande samt genom arbetet med albumen "GP" och "Grievous Angel" som i princip var färdigt när Gram dog och som släpptes efter hans död. Gram hade på många sätt fungerat som en mentor för den då 26-åriga Emmylou och det tog lång tid för henne att bearbeta sorgen. Låten Emmylou Harris – Boulder To Birmingham (som senare blivit en signaturlåt för Emmylou) handlar om hennes saknad efter Gram.

I would rock my soul in the bosom of Abraham
I would hold my life in his saving grace.
I would walk all the way from Boulder to Birmingham
If I thought I could see, I could see your face.

Well you really got me this time
And the hardest part is knowing I'll survive.


-Emmylou Harris & Bill Danoff, 1975

The Kinks | Sunny Afternoon


RSS 2.0