‎60-talets musor | Suze Rotolo

Suze Rotolo (som var född halvitalienska) var Bob Dylans flickvän under tre års tid och syns även på omslaget av Dylans andra skiva "The Freehweelin' från 1963. De träffades på en folkkonsert i Riverside Church i New York genom Suzes syster, som då jobbade som assistent åt folksångaren Alan Lomax, Dylan har sagt att han då inte kunde släppa ögonen från henne. Efter det blev de ett par och flyttade snart in tillsammans i en trång lägenhet i mitten av New York. Det var genom Suze som Dylan kom i kontakt med den politiska världen, hon arbetade nämligen för The Congress of Racial Equality/CORE (Kongressen för likabehandling) som var en organisation som hade en central roll för afroamerikaner gällande medborgarrättsrörelsen. I och med att Dylan började träffa Suze förändrades hans låtskrivande, han började skriva fler och fler politiskt inriktade låtar och man kan säga att tack vare Suze är Bob Dylan den han är idag. Suze ska ha dementerat pratet om att hon ska ha varit skälet till Bob Dylans svindlande karriär och istället beskrivit deras förhållande som givande för båda parter.
Suze var endast 17 år när de träffades ("I once loved a woman, a child I'm told") och detta gjorde att Suzes föräldrar tog ställning emot Dylan och under sommaren 1962 övertalade familjen Suze att åka till Italien i ett halvår med sin mamma för att studera. Dylan blev kvar i New York, hjärtekrossad. Denna sommar skrev Dylan några av sina mest kända låtar någonsin: "Don't Think Twice, It's All Right", "Boots of Spanish Leather" och "Tomorrow Is a Long Time". "Don't think twice, it's all right" är min absoluta favoritlåt gjord av Dylan och jag har alltid varit förundrad över hur kallt den texten är skriven:

"I’m walkin’ down that long, lonesome road, babe
Where I’m bound, I can’t tell
But goodbye’s too good a word, gal
So I’ll just say fare thee well
I ain’t sayin’ you treated me unkind
You could have done better but I don’t mind
You just kinda wasted my precious time
But don’t think twice, it’s all right"

Ett halvår senare kom Suze tillbaka och då fortsatte deras förhållande fram till 1964 då det dessvärre började gå utför. Det tog slut mellan dem på riktigt när ryktena om att Joan Baez och Bob Dylans musikaliska förhållande inte längre bara var professionellt.

Suze memoarer kom ut 2009 och heter "A Freewheelin' Time: A Memoir of Greenwich Village in the Sixties". Suze Rotolo avled i mars 2011 av en längre sjukdom av lungcancer.

LP:n "The Freeweelin'", 1963

Image by Sony Music Entertainment

Image by Michael Ochs Archives

Bob Dylan skrev "Ballad in Plain D" efter uppbrottet med Suze.

Kommentarer
Postat av: Din man

Ännu bättre!

2011-10-07 @ 11:32:19
Postat av: mogna kvinnor

fina inlägg, tack för att dela detta.

2011-10-07 @ 12:19:53
URL: http://www.flirting.se/mogna-kvinnor/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0