By the rivers of Babylon

I fredags var jag och Vedran och fikade på Babylon vid Björns trädgård, där vi var på vår första date någonsin. Det var otroligt mysigt att sitta och titta ut på snön och bara njuta av varandras sällskap. Vi pratade om allt från himel och jord och hade väldigt härligt tillsammans! Efter fikan gick jag iväg för att köpa någonting mer och kom tillbaka med två glas vin! Det blev en lyckad eftermiddag.



Dramaten ikväll

Ikväll ska jag se dramtiseringen av Inmar Bergmans tv-serie från 1973 "Scener ur ett äktenskap", med Liv Ullman och Erland Josephsson, på Dramaten med istället Jonas Karlsson och Livia Millhagen. Det ska bli riktigt trevligt faktiskt! Det var länge sedan jag var på Dramaten och jag har velat se just denna pjäs väldigt länge. Jag älskar Jonas Karlsson! Han är en fantastisk skådespelare. Den visas på Lilla Scenen! Can't wait.


Jack Johnson & tågluff

Jack Johnson är fantastisk! Han gör den underbaraste chillmusiken med mycket tokiga texter och härligt sound. Jag är verkligen glad i hans album från 2005 "In between dreams" med låtar som "Banana pancakes", "Better together", "Breakdown" och "Sitting, waiting, wishing". När jag hör "Banana pancakes" tänker jag dock på tågluffen jag gjorde 2007 med delar av Enskedegänget! Markus hade sin lilla ukulele (innan den försvann) på stranden i Biarritz innan vi blev totalt brända och alla sjöng med (eller var det amerikanen bakom som spelade, jag minns inte...)! Det var sjukt mysigt. Den låten och även Jamie T:s "If you got the money" får mig att tänka tillbaka på tågluffen! Jag vill tågluffa i år igen.





 


Where is Gnarls?

Vad hände med Gnarls Barkley egentligen? De kom, såg, segrade och försvann en sommar för snart fyra år sedan. Jag gillade verkligen deras sound, speciellt självklart hitten "Crazy" men har lyssnat jättemycket på pärlan "Smiley Faces" den senaste tiden!


Soundtracket för mitt liv

Jag tror att alla människor har ett flertal uttänkta låtar till sitt eget soundtrack av livet. Jag är nog inte ensam med att ibland tänka "den här låten ska spelas i förtexterna för filmen om mitt liv", när man går på stan en grådaskig dag med ipoden i öronen. Jag tror inte att det är exakt ens personliga musiksmak som kommer fram i soundtracket av sitt liv utan en blanding av låtar som får en att tänka och känna på olika sätt. I mina förtexter ska i alla fall den här låten spelas med en av de bästa sångerskorna, Nina Simone.



Jag vill hembära

Jag är trött! Har svårt och sova, oroar mig för mycket redan inför Högskoleprovet eftersom jag vet att jag kommer jobba jättemycket i februari och därmed inte kommer få lika mycket tid för plugget. I natt fick Vedran trösta mig och föreslog att jag skulle ladda ner ett ordprogram till min iPhone, tänk vilka saker man kan göra med mobiler nuförtiden! Förresten, är det någon som vet vad en fäsör, ebenist, egenskapen trångbröstad och ordet humifiera betyder? Well, det är sådana ord jag sitter och övar in, frågan är: blir jag mer allmänbildad?

Att lyssna på idag! Underbara Françoise Hardy med 60-talsversionen av "Catch a falling star":


Plugg

Sitter på Studentpalatset och pluggar på... Åkte till Götgatan idag för att köpa en undanlagd mockajacka (man måste ju passa på innan löningsrushen startar) men annars har jag suttit här med min älskade. Det är mer än man tror det här...


The O.C.

Jag tycker att The O.C. är den bästa ungdomsserien någonsin! Den är fylld av rikemansliv, intriger, kärlek, familjebekymmer, bad boys, Seth, underbara miljöer och för att inte glömma den fantastiska musiken. Jag måste säga att O.C. har räddat mig tusentals gånger, när man är nere är det bara att sätta på ett O.C.-avsnitt. I vartannat avsnitt gråter man av sorg man och i vartannat gråter man av lycka. Karaktärerna är fantastiska och det känns som man kommer in i "gänget", vilket är det hemliga receptet för en lyckad ungdomsserie. Jag sörjer fortfarande efter att de dödade Marissa. Kunde de inte låtit henne åka iväg?

Musiken är fylld av indiepop som Killers, Death Cab for Cutie och Imogen Heap. Fantastiska O.C.-skivor nummer 1,2,3 och 4. The O.C. Vol. 2 – The O.C. Vol. 2 - Volym nummer två är min favorit, även fast ettan också är en klassiker. Lyssna och älska som jag gör!



Elton som han ska vara

Jag har egentligen lite svårt för Elton John. Jag vet inte, han har blivit en sådan artist som jag inte riktigt gillar, en jobbigt pretentiös artist. Men jag älskar verkligen hans album "Madman across the water" som släpptes 1971 innan Elton blev sådär Elton-jobbig. Det är verkligen sjukligt bra! Här hittar vi den otroligt känslomässiga "Tiny Dancer" som jag började gilla när jag såg filmen Almost famous (en för övrigt riktigt bra musikfilm), men även andra riktigt stora ballader som "Levon", "Indian sunset" och givetvis titelspåret "Madman across the water". Hjälp, det är verkligen bra musik! Elton kan, i alla fall 1971. Lyssna och njut av hans unga och sköra röst.



Bloggtorka

Jag ska vara helt ärlig nu - jag har varit världens sämsta bloggare de senaste dagarna. Än är jag ingen Blondinbella (som mina krära vänner kunde intyga på Rival idag där de bara skrattade åt mig när jag skulle ta "bloggbilder"), men det kommer kanske förhoppningsvis... Jag har märkt att jag blir väldigt seg med bloggandet just när jag jobbar, och det är det jag har gjort i helgen. Jobbat! Det är dock väldigt kul att se att så många går in fast jag är dålig på att uppdatera! Det tar jag som en komplimang.

I fredags dock var jag och åt lunch med mamma och sedan åkte jag till Isabellé i Tyresö och gosade! På kvällen tog jag det lugnt med min andra halva, vi kollade på O.C. och åt glass... Sjukt mysigt och skönt. Det bästa sättet att fira helg tycker jag. Igår sov jag ut för en gång skull och i förmiddags hade jag en riktig "Sex and the city"-brunch med världens bästa tjejer på Rival. Det var riktigt mysigt och trevligt, jag älskar när vi alla är samlade! Det blev mycket skvaller, tjejsnack och tossiga berättelser.



Tove, Rita, Siri och Isabellé på Rival

 
Jag och Tove på Rival


P3 Guld

Jaha, så var P3 Guld-galan och Grammisgalan över för i år igen. Jag förstår inte varför Sverige vill hedra Lars Winnerbäck så mycket? Visst, jag gillar honom väldigt mycket och tycker att han gör bra musik men är det inte dags att belöna lite yngre talanger och artister? Typ Amanda Jenssen eller Markus Krunegård (Jag vet att Amanda Jenssen fick ett flertal grammisar, men ändå!). Jag tror att Lars Winnerbäck redan har både publiken och självförtroendet. Jag tycker det är trist! Våga vägra Winnerbäck!

Andra vinnare på P3 Guld:

Årets artist: Lars Winnerbäck – ”Tänk om jag ångrar mig och sen ångrar mig igen”
Guldmicken, till årets bästa liveakt: Lars Winnerbäck
Årets grupp: Kent – ”Röd”
Årets nykomling: Erik Hassle
Årets låt: ”Dance with somebody” med Mando Diao
Årets dans: Fever Ray – ”Fever Ray”
Årets hiphop/soul: Stor – ”Nya skolans ledare”
Årets pop: Deportees – “Under the pavement, the beach”
Årets rock/metal: Switch Opens – “Switch Opens”


Mindre Lars Winnerbäck...

...och mer av den bästa svenska artisten just nu: Amanda Jenssen!


Just a smalltown girl

Visst är det sjukt hur vissa låtar får en att känna. Ibland hatar man denna egenskap, jag är inne i en hat-period just nu. Varför? Nedanför finns svaret i Journey. Låt mig slippa...

 


Student -08

I sommar är det två år sedan jag tog studenten och vad har man åstadkommit? Inte alls så mycket som man tänkte när man sprang ut. Okej, inte just när man sprang ut för då skrek jag bara av glädje att slippa plugga på ett tag, men det man tänkte när man tänkte på den så kallade Framtiden med stort F. Jag hade en sådan fiffig plan i mitt huvud men inte mycket av det jag trodde skulle hända hände. Snart kommer mitt student-08-tänk att bli gammalmodigt. Det är många i min ålder som börjar få panik för att man börjar bli "gammal" och vissa andra bara lever livet. Kan man få vara någonstans emellan? Puh... Om man var stenrik skulle allt vara så mycket enklare på något sätt, då kunde man dra iväg och resa utan att räkna in cirka ett års jobbande för att kunna tjäna in respengar. Som sagt, nu har två år gått och vad har jag egentligen gjort? Jag blir nästan lite kallsvettig för att jag blir så nojig... Men sedan tar en händelse som jordbävningen i Haiti iväg en till verkligheten. Visst har jag det väldigt bra, nästan för bra ibland.

Student -08 men hur länge ska jag leva på det?



Foton tagna av pappa på mitt utspring


Someone new

När jag är ledsen/arg eller bara behöver tänka brukar jag ta och småstäda lite. Idag infann sig en av dessa känslor och jag började städa i badrummet och tvätta. Jag vet inte vad det är, det är bara lättare att sortera tankar samtidigt som man plockar och fixar med något nyttigt. Idag blir det högskoleprov-plugg och träning senare i eftermiddag.

När jag städat har jag lyssnat på en härlig playlist "Moistois". Favoriten som jag spelar gång på gång på högsta volym är en av de bästa duetterna jag vet. Svenska Eskobar tillsammans med Heather Nova och deras låt Someone new. Kan det bli bättre deppigt solsken? Jag minns när jag såg den på Voxpop första gången, det var officiellt - jag älskade den!




Jag kanske gillar klassisk musik ändå

Jag totalt älskar det här stycket (säger man stycke om klassisk musik?) av österrikaren Franz Liszt som levde på 1800-talet.

Lyssna och njut. Det gör jag! 


Alla älskar Barney


I det senaste How I met your mother-avsnittet (nummer 100 i ordningen) slutar hela episodet med denna underbar scen!
Jag älskar och kommer alltid älska Barney!


Sam Cooke



En av mina barndomsfavoriter som pappa spelade otaliga gånger är Sam Cooke. Jag avgudade tidigt "Wonderful world" och "Twistin' the night away". Sam Cooke var från början gospelartist och medlem i ett av de största gospelbanden The Soul Stirres men gick över till pop/soul och fick många hittar. Många hävdar att han var en av de tidiga pionjärerna till soulmusiken. Han dog ung, bara 33 år, och jag kan fortfarande minnas idag när pappa berättade hur han dog genom att bli skjuten på ett hotell efter att ha tagit in på hotellet med en prostituerad. Efteråt skedde en rad ovanliga händelser. Efter att en av Cookes bandmedlemmar Bobby Womack kommit i Cookes kostym till begravningen och gift sig med hans änka, gifte sig även Cookes dotter Linda med Bobbys bror.

Enligt mig har Cooke en av de vackraste och mest känsliga soul- och gospelröster någonsin. Jag älskar hans ljusa klang och tycker det är underbart när han höjer sin röst några toner och "wow-ar" sådär typiskt Sam Cook-igt. Han var inte bara bra på gospel utan gjorde några riktiga klassiska poplåtar som är grymma!

Andra kända Sam Cooke-låtar:

You Send Me
Only Sixteen
Summertime
Another Saturday Night




Börja om på ny kula

Jag förstår inte hur jag fortfarande kan vara såhär trött i kroppen? Visst, det har varit lite körigt sedan nyår men hur kan man bli så fysiskt trött? Tentan gick otroligt dåligt, jag kände ingen som helst satisfaction efter fyra timmars tentaskrivning. Jag kunde ingenting! Kändes som jag var "ute och cyklade på hal is", ett härligt uttryck som Anna myntade i någon sorts tentastress. Jag blev otroligt frustrerad och ville bara skrika rakt ut i salen. Så hej och hå, min första omtenta är på väg... Men det som inte dödar än gör väl en starkare? Nu börjar i alla fall mitt andra projekt: att satsa på att plugga inför högskoleprovet. Jag kom inte in på någon av kurserna jag ville och som sagt, det som inte dödar en gör en starkare.

 


TENTA

Gode gud. "Äntligen" tenta imorgon då. Jag är kluven till dena händelse. En del av mig vill bara få det överstökat, en annan del av mig skriker "GE MIG EN VECKA TILL!". Men vad ska man göra? Diskussionerna har flödat idag angående om man ska hoppa att gå och göra omtenta istället. Men herregud vem orkar det egentligen? Nej, jag ska satsa stenhårt och jobba vidare på mina så kallade stödord som tyvärr har spårat ur till långa meningar. Imorgon klockan 9-13 gäller det! Wish me luck!

Bloggtorkan beror ju definitivt på långa dagar på Studentpalatset utan ork till någonting annat... Imorgon eftermiddag får man tillbaka sitt liv igen! (Tills tentan är rättad om tre veckor) Tentaplugg med Spotify har faktiskt gått bra med denna playlist Classical, med lite klassisk musik. Jag är en extrem rookie när det kommer till detta men hittade faktiskt några pärlor. Om någon har tips är vill jag gärna ta del av dessa!

Jag har denna vecka spårat ur på The Zombies. Hur grymma är inte denna lite halvt bortglömda grupp med den otroligt duktige sångaren Colin Blunstone. Nästa gång de kommer till Stockholm ska jag stå längst fram!






Om han levde skulle jag vilja gifta mig imorgon

Han är ju gudomlig. Önskar man inte att man varit gift med honom och hört hans röst varenda dag? Han är helt fantastisk. Den här låten ger mig goose bumps, det gör de flesta av hans låtar. Han ger en den där speciellt känslan, den rätta känslan man ska få när man lyssnar på musik! Lyssna ch njut mina vänner, förresten så heter han ju Otis Redding men det förstod väl alla?




Han försvann alldeles för tidigt, men vilken underbar röst den mannen hade...


Pokerkväll i Vårby gård

Jag är officiellt skoltrött igen. Jag hatar att plugga, men mest hatar jag nog Karl Marx, Max Weber och just nu Pierre Bourdieu. Varför valde jag sociologi igen? Det känns att det är sista kursen... För att pigga upp mig minnst jag och älskar:



Burt Bacharach

Som ni av tidigare inlägg nog märkt, är jag uppvuxen med väldigt annorlunda musik. Jag blev tidigt inlyssnad på Burt Bacharachs (född 1928) samlade hits! Denne underbare man som skrev fantastiska melodier och låtar. Jag älskar hans sound! Han använder många olika instrument och jag tycker personligen att hans låtar låter enkla, men det är de tviveltaktigt inte. Och vilka artister han har gjort låtar till... Dionne Warwick framförallt, men även bland många andra Aretha Franklin, Elvis Costello och Dusty Sprngfield. Alla dessa är favoritartister till mig och det är ju inte så konstigt med tanke på hur mycket jag hört Burt Bacharachs låtar genom alla år. På något sätt tycker jag att han gör intelligent musik och ger plats för sångaren/erskan. Att tillägga är ju självklart Hal David som skrivit de flesta texter till Burts låtar.

Några stora favoriter av Burts stora urval:

I say a little prayer - Aretha Franklin
(En av de första låtar jag blev besatt av och lyssnade på tusen gånger)
Do you know the way to San Jose? - Dionne Warwick
(Jag fastnade som liten för allt "wow-ande" i början och sen dess har den funnits kvar som favorit)
This guy's in love with you - Herb Alpert
(Egentligen hörde jag först den svenska versionen med Svante Thuresson "Du ser en man", vilken låt! Jag har sen dess varit väldigt svag för Svante och hans sammetslena röst)
Wishin' and Hopin' - Dusty Springfield
(Dusty är ju som jag tidigare nämnt en klar favorit hos både mig och hela familjen Kronbrink och den här låten är så finurligt fin tycker jag)
Walk on by
(Går ju inte att utesluta denna makalösa hit och kärleksballad. Den är en av mina topp 10 bästa depplåtar, och depplåtar är ju väldigt lätta att hitta)






Svante Thuressons version är verkligen en av de bästa svenska versionerna av en amerikansk låt från 60-talet då nästan allt översattes till vårat kära språk.


Tjejkväll med Enskedebrutts

Hade världens roligaste kväll med girlsen i lördags! Vi har känt varandra så sjukt länge och det känns verkligen. Det kan gå hur lång tid som helst utan att vi ses och när vi ses känns det som vi sågs nyss! Enskedegänget is for life! Vi satt hemma och spelade drickspelet "Ring of fire", det var sjukt kul! Sedan åkte vi till Berns. Kvällen var en hit helt enkelt!




Spotify-playlist

Jag anser mig själv vara officiellt (okej, kanske inte officiellt men i alla fall bland de jag känner) bäst på att göra Spotify-playlists och bränna CD-skivor. Jag är duktig på att blanda för rätt tillfälle! Jag tror att det till och med smittar av sig, häromdagen skickade Vedran en playlist till mig för att se vad jag tyckte. Vi har verkligen inte samma musiksmak, Vedran gillar lite "svår" musik, typ brittisk indiepop med inslag av elektro men jag gillade den faktiskt! Hur som helst så har jag gjort en plugg-playlist till mitt sena pluggande ikäll. Jag vet, väldigt ofokuserat men man måste ha sina olika metoder för att lyckas med studierna! Gå in och lyssna och känn den här förbannat vemodiga, sega och nästintill desperata pluggångest : Moa pluggar sociologi?

Jag är just nu väldigt väldigt nöjd med mitt nyfunna band The Zombies. Me love!


En smart affärsidé?


Cry me a river och ta mig härifrån

Sen jag började spåra ur på Joe Cockers version av "Cry me a river" har jag gått och nynnat på just den versionen men har även, på grund av dåliga sångkunskaper, börjat sjunga på orginalet. Den är verkligen en typisk låt som man sjunger väldigt högt ensam eller kanske i duschen. Jag brukar ibland spåra ur när jag är med Vedran och då brukar han titta på mig och sucka "Kan vi lyssna på den riktiga versione istället?". Well, I don't blame him! Det finns en anledning till att jag inte valde samma bransch som min bror. Julie London sjunger den i alla fall väldigt bra, mycket bättre än mig, och den passar bra att lyssna på när man frustrerad sitter på Studentpalatset och inte orkar plugga alls...




The Zombies

The Zombies med en otroligt bra sångare!
Jag gillar låten och deras lite jazziga sound.
Videon är lite stel men det var väl alla på den tiden...


Promenix med pappa

Promenerade med pappa i lördags, södermälarstrand fram till t-centralen genom gamla stan. Det var väldigt kyligt men uppfriskande och skönt. Vi tog en fika i Gamla stan och gick sedan i på Bengans skivaffär på Drottninggatan. Vi kom fram till att massor av nya artister numera släpper sina album även på LP, det tycker jag är väldigt roligt! Det är skönt att hålla kvar LP-trenden ett tag till, det är en helt annan känsla att äga en LP-skiva istället för en CD-skiva. Bara känslan att hålla i en LP-skiva och känna på den, att den är mer ömtålig, gör en mycket mer varsam och man ska vara varsam med musiken! Jag önskar mig verkligen en LP-skivspelare. Jag vill börja samla på mig LP-skivor och känna mig vuxen, även om det kanske kommer att dröja...










Denna underbara låt "Sweet Disposition" med den australiensiska gruppen The Temper Trap är väldigt soft och skön att lyssna på och njuta av!


Underbara morgon

Vilken mysig morgon jag har haft! För det första eftersom jag fick sova med Vedran vilket jag inte gjort på ett tag och för det andra eftersom vi hade en sjukt härlig start på dagen på Vurma! Vedran har tenta på måndag och pluggar därmed väldigt mycket, han skulle iväg tidigt i morse så vi gick ner till Vurma (som ligger precis nere i backen) när det öppnade klockan 9.00, vi var där först av alla, och åt en lugn och skön frukost samtidgt som vi blickade ut över ett uppvaknande Hornstull. Kvalitetsmorgon! Dock var han tvungen att åka så nu ligger jag ensam i min säng och fryser och saknar honom!

Jag måste daska upp mig, snart ska jag träffa Bellsan och sen ikväll kommer tjejerna hit på middag och efter det blir det utgång! En riktigt tjejdag och kväll helt enkelt, det ser jag fram emot!


Lite trötta och kyliga men väldigt nöjda ändå!


Två goda mackor, jag tog en "Stolpskott"


Hornstull när det är som finast


Lena sjunger Krunegård

Inför P3 guld-galan lägger p3 upp på sin hemsida videor med kända svenska artister som tolkar de låtar som är nominerade i kategorin "Årets låt". Väldigt roligt projekt tycker jag! Jag fastnade speciellt för Lena Philipssons version av Krunegårds låt "Hela livet var ett disco". Jag tycker verkligen att Lena är skitcool, det har jag alltid tyckt! Hon har härlig röst och personlighet, sen är hon utöver detta apsnygg! Den låt jag tycker ska få årets bästa låt är dock Agnes Carlssons "Release me", den är sjukt jäkla bra och sen så har hon gjort sådan succé utomlands att hon verkligen borde belönas på hemmaplan med!

Här är Lenas version av Krunegårds låt:



Sommarmusik

  
 



Visst kommer man i ett helt annat musikmood på sommaren, våren? På vinter blir man deppig, tar fram balladerna, gärna mörk indiepop och liknande. Men när våren och speciellt sommaren kommer tar man fram de lite kletiga dansanta hitsen som gärna är trall-vänliga! Mammas favorit är ju Tomas Ledin, och visst någon låt kan man väl stå ut med men kom igen hela best of-albumet?! Annars är det härlig att lyssna på mer partlyåtar, en klassiker är som jag tidigare skrivit "Your love" med Outfield. En annan underbar sommar låt är just "Summertime" som gjorts i ett flertal olika versioner, min favorit är den långa härliga versionen med Billy Stewart. Man kan inte få för mycket av den! På sommaren brukar man dansa och röja till låtar som är lite corny, typ "Destination Calabria" som alltid spelas på utomhusklubbar i varma Italien. Jag spelar också gärna Håkan Hellström och The Kooks och tänker tillbaka på Arvika 2008... Håkans glada låtar som "Midsommarnattsdröm" och "En vän med en bil" är så sjukt bra att man bara blir lycklig! Man kanske ska börja spela lite sommarlåtar på vintern för att piggna till?

  Tomas....





...eller allas älskade Håkan?


 


00-talet i bilder



Igår gjorde jag ett Facebook-album med massor utav roliga 00-talsbilder.
Det blev verkligen sjukt kul! Det finns helt klart roligast bilder på Tove.
Jag laddade upp kanske 10 men det fins minst 50 till...
Vi älskar dig ändå Tovsen!


Carole King

Carole King är en underbar låtskrivare och sångerska. Hon var en av massvis låtskrivare som satt i den berömda Brill Building i New York och spottade ur sig hittar på hittar till mängder av artister och band. Där satt även bland andra Burt Bacharach och Neil Diamond och skrev låtar. Carole King började sin karriär med att skriva låtar till exempelvis The Shirells som hon skrev hiten "Will you love me tomorrow?" till, som efteråt har spelats in av ett flertal bland andra Dustry Springfield och The Four Seasons. Men efter ett tag började hon skriva till fler artister och band som The Byrds, The Animals och Little Eva. En fantastisk låt som hon också skrivit är "(You make me feel like) A natural woman" som Aretha Franklin gör helt sjukt bra. Jag har lyssnat väldigt mycket på hennes album "Tapestry", som är en klassiker tycker jag. Hon gör underbara låtar med mycket piano och jag är otroligt förtjust i den känslan hon förmedlar med sina låtar, lugnet är en genomgående känsla. Jag gillar som sagt hela albumet, men har favoriter som till exempel "I fell the earth move", en väldigt bra och fartfylld kärleksförklaring som man kan lyssna tusen gånger på utan att tröttna, men även baladerna "So far away" och "You've got a friend". För mig är Carole King en av de första riktiga singer-songwritersen, tillsammans med Joni Mitchell, James Taylor och Cat Svevens. Idag tycker jag att det är mycket skit som läggs under genren singer-songwriter, bara för att de försöker verka vara på ett speciellt sätt. Men enligt mig behöver man en speciell genuin singer-songwriterkänsla i sin musik som är svår att hitta.





Carole King här med en annan singer-songwriter James Taylor


Hollywood Hills

Jag måste ändå erkänna att jag gillar Markus Krunegårds nya singel "Hollewood Hills". Är det med självdistans han har skrivit texten? Man vet aldrig, men jag gillar Markus texter, det är dessa som gör hans låtar. Jag gillade hans förra album mycket, jag och Vedran såg honom på Cirkus för ungefär ett år sedan. Jag var helt galen i "Jag är en vampyr" när den kom, eller hur Sofie? Markus är bra. Men han ser lite sunkig ut enligt min smak....

 


Transsibiriska järnvägen

Jag har suttit på jobbet och tittat ut över Stockholm idag, drömt mig bort till resor. Jag vill åka hela världen runt (efter att ha sett Planet Earth vill man helt plötsligt vandra genom alla berg och bada i alla vatten), men mest vill jag åka på den Transsibiriska järnvägen. Ända sedan jag var liten har mamma pratat om järnvägen och jag är fascinerad av den. Man åker i sex dygn från Moskva i Ryssland, genom Mongoliet och Kina. Det verkar fantastiskt. Jag vill verkligen åka! Just nu är alla som jag känner, inklusive jag själv, i funderingar över vad man ska göra med livet, var man ska resa, vad man ska plugga, när och hur, vill jag bo utomlands, lära mig språk. Ja listan kan göras hur lång som helst. I nuläget blir jag bara trött och ibland arg på människor som exakt vet vad de ska göra. Gör det då men säg det inte till förvirrade mig!

Jag undrar också, vad ska man egentligen göra med livet? Vad ska man prioritera och hur ska man gå tillväga? Man får ju inte världens bästa hjälp av föräldrarna som hävdar "gör det du känner är bäst för dig själv". Hur ska jag veta vad som är bäst för mig själv? Jag är bara 20 år. ...dock är jag nästan 100 % säker på att den Transsibiriska järnvägen skulle göra mig gott. Tänk på de fantastiska platser man skulle få se, i Kina, Ryssland och Mongoliet bland annat. Jag är så himla sugen... Frågan är fortfarande bara vad man ska göra det och när.




Mad dogs and Englishmen

Igår förde jag över massor av skivor till min iPhone, bland annat Joe Cockers bästa, liveplattan "Mad dogs and Englishmen". Joe Cocker (mest känd för att ha varit den mest pårökta personen på Woodstock?), gör på skivan covers av kända låtar av bland annat Beatles, Bob Dylan och Leonard Cohen. Jag är helt galen i Joe Cockers version av The Box Tops låt "The letter". Den är sjukt rivig och hård, jag älskar hans hesa nästan skrikiga röst! Men jag hittade en annan pärla på skivan, klassikern "Cry me a river", så otroligt grym! Varför jag inte har lyssnat mer på den här skivan tidigare är dagens stora fråga.


Ett stopp på Mickes vinyl

Jag och pappa var precis ute i kylan för en promenad. På hemvägen gick vi förbi härliga vinylaffären Mickes Vinyl på Långholmsgatan (http://www.mickes-cdvinyl.se/). Där kan man stå länge! Pappa fyndade en vinyl med Rod Stewart, "Gasoline Alley" och smugglade ner en överraskning till mig. Nancy Sinatras "The very best of" på CD! Tack pappsen! Ska direkt överföras till iPhonen... Till min 21-årsdag vill jag definitivt ha en vinylspelare. Pappa säger att jag inte ska köpa vinylskivor för "han har ju dem". Men när jag flyttar hemifrån då? Vad ska jag lyssna på då? Han kanske tror att jag aldrig kommer flytta hemifrån...






Surferboys i The Beach Boys

När man var liten hade man sina nischar, jag kommer ihåg särskillt Arvingarna som jag, Tove och Rita lyssnade mycket och ofta på. Vi älskade till exempel "Tjejer" och "Under mitt täcke" bara för att de var så knäppa. En annan grupp som man avgudade var GES, mamma köpte skivan och man kunde inte sluta lyssna på dem. Orups samlingsplatta var faktiskt den första skiva jag fick någonsin. Men en grupp som jag och min dåvarande bästis Weronica lyssnade på var faktiskt Beach Boys, ett gäng surfkillar från Kalifornien bestående av två bröder, en vän och en kusin, som bildades 1961 infuerade av bland annat Chuck Berry. Jag älskade dem verkligen (och gör det självklart fortfarande), jag tog deras best of-skiva från pappa och tyckte att alla låtar var bra. Igår såg jag ett avsnitt av det gamla SVT-programmet 60s som handlade om just Beach Boys. Vilka fantastiska röster alla medlemmarna hade och deras låtar var verkligen välgjorda och riktigt bra hitar nästan alla av dem. De låterde gjorde när de låg på topp anser jag vara deras bästa, med undantaget "I can hear music" som kom 1969. "God only knows" är underbar! Jag älskar texten, hur deras röster samarbetar så bra och melodin. Jag är svag för melodierna boysens låtar, de fastnar direkt och är verkligen fina.

Deras album "Pet Sounds" som kom ut 1966, brukar ofta rankas som det andra eller tredje bästa albumet genom tiderna, efter "Sgt. Pepper". På albumet finns pärlor som "Wouldn't it be nice", "God only knows" och "I Just Wasn't Made for These Times". När jag var liten lyssnade jag dock mest på de tidiga hitarna som "Surfin' U.S.A.", "Fun, Fun, Fun" och "California Girls".

Lite kuriosa som jag fick reda på igår var att Beach Boys höll på att spela in uppföljaren till Pet Sounds 1967, Smile, men efter att frontfiguren Brian Wilson hört Beatles "Sgt. Pepper" blev han helt knäckt då han ansåg att världens bästa album redan hade gjorts, och han la ner inspelningarna. Tänkt vara med på albumet var bland andra "Good Vibrations". 37 år senare, 2004, gav han dock ut albumet under eget namn med nya låtar inlagda.







Beach Boys på Good Vibrations tour.
På filmen syns bland annat Paul och Linda McCartney!


Pluggångest



Herregud! Nu när man nästan är tillbaka i verkligheten efter jul och nyår samt massor av jobb så inser man hur MYCKET man ligger efter i skolplugget. Hur kunde jag slappa till så här mycket? Den sista tentan på kursen är nästa lördag, 16/1 och jag har inte ens börjat läsa på riktigt. Hade med mig kompendiet i väskan hela jobbtiden och tänkte "Jag kan läsa på lunchen" men istället hittades massor av roliga skvallertidningen som av någon konstig anledning prioriterades. Jag skäms nu! Jag hoppas verkligen inte mina pluggkompisar har börjat plugga massor för då är jag körd! Det kommer bli hårdkörning sista veckan. Usch, jag ser inte fram emot det. Men som man bäddar får man ligga... Det ser även ut som det blir Sociologi 2 för mig i vår, inte hundra procent säkert men troligen. Så går det när man glömmer att svara på antagningarna, host harkel.

Jag lovar, på lunchen ska jag läsa i mitt kompendium. Jag ska....


Cream & Eric Clapton

Det här lyssnar jag på nu:


Bästa julklappen?


Jag är en duktig flickvän, prickade precis rätt till min pojkvän denna jul (ett uppsving sen förra året) när jag köpte denna otroligt fantastiska box. Man kan inte annat än älska den och vilja resa hela världen runt för att se allt. En underbar dramatisering av naturen som man aldrig sett den förut, allt filmat i HD med sjukt bra kvalité. Hett tips till alla som är trött på sitcoms och andra tjatiga saker på tv.

Rågsved 07.59


Rågsved i morse på väg till jobbet.
Jag måste säga att jag gillar Rågsved trots allt...


Nyårsafton

Nyårsafton blev en lyckad kväll, trots mitt nyårshat (jag är optimistisk när det gäller denna högtid, jag anser att ingen nyårsafton blir bra). Jag jobbade från 12-18.30, så Vedran kom och hämtade mig, hetsig som vanligt, och vi stressade hem. Han hade under dagen gjort creme brulee, hans klassiker, som väntade på att tas med till Vedrans kära vän Simon som bor på söder. Vi åt en trevlig middag där och sedan sprang vi, efter mycket segande, till Fjällgatan för att se på fyrverkerierna. Det var mysigt! Fast kallt, väldigt kallt... Jag hade bylsat på mig de varmaste kläderna jag kunde hitta upptill, men nästan glömt mina ben. Aj aj, strumpbyxor och kyla är inte den bästa kombinationen. I alla fall, med lite champagne i kroppen blev det bättre och vi gick vidare till Folkoperans bar Folkbaren där Marika hade spelat! Var riktigt roligt och mysigt, där stannade vi kvällen ut och åkte sedan hem efter att ha letat taxi i Gullmarsplan hur länge som helst (!). På Folkbaren fanns massor av transor, jag och Marika blev glada då det alltid är roligt med snygga och trevliga transor. Vedran däremot blev attackerad och även väldigt rädd. Han höll sig tätt intill mig och pussade mig demonstrativt resten av kvällen.

Tyvärr så har min iPhonekamera världens sämsta kvalité:

 


Jag & Vedran vid tolvslaget


Marr & Jag




RSS 2.0